Eterična olja v kozmetiki

Eterična olja so koncentrirani rastlinski izvlečki, zato velja splošno pravilo previdnosti pri njihovi uporabi. Znano je, da so eterična olja močne spojine, ki so ob nepravilni uporabi lahko škodljive za zdravje.

Nekaj napotkov za splošno varno uporabo eteričnega olja:

  • Eterična olja so namenjena samo za zunanjo uporabo.
  • Eterična olja shranjujte tako, da so nedosegljiva otrokom.
  • Pred nanašanjem na kožo je potrebno eterična olja razredčiti v ustreznih razmerjih in primernih nosilcih (olja…)
  • Če ste noseči, imate visok krvni tlak, trpite za epilepsijo, imate diagnozo raka ali okvare jeter, se pred uporabo eteričnih olj posvetujte s strokovnjakom.
  • Bodite posebno previdni pri uporabi eteričnih olj na otrocih.
  • Pri pojavu draženja prenehajte z uporabo.
  • Ne vnašajte eteričnih olj in v oči ali na področja sluznice.
  • Po rokovanju z nerazredčenimi eteričnimi olji si dobro umijte roke.
  • Pri sočasni uporabi eteričnih olj in zdravil preverite medsebojne vplive, saj lahko eterična olja povečajo, zmanjšajo ali spremenijo učinek nekaterih zdravil.

Če upoštevate zgornja priporočila, eterična olja nimajo škodljivih vplivov na vaše zdravje.

Eterična olja imajo različne učinke.

Pomembno je vedeti, da imajo eterična olja zelo različne učinke. Nekatera eterična olja kožo navlažijo (olje krvomočnice), zato so zlasti primerna za suho in zrelo kožo. Nekatera učinkovito delujejo priti alergijam (sivkino olje), druga pa celijo ranice (olja cedre, ciprese in mirte), zato blagodejno vplivajo na poškodovano kožo. Če imate mastno kožo, izbirajte med olji ciprese, mandarine in sivke. Za suho kožo so najbolj blagodejna olja grenke pomaranče, bosvelije in krvomočnice. Če imate občutljivo kožo, uporabite olje kamilice, rožnega lesa, in mandarine. Zanimivo je, da lahko posameno eterično olje učinkuje na določeno vrsto kože, na druge pa sploh ne. Tako pačuli nima nobenega vpliva na občutljivo kožo, po drugi strani pa je primeren za mešano kožo. Eterično olje ciprese ne deluje proti vnetju, učinkuje pa proti bakterijam.

UPORABA ETERIČNIH OLJ NA KOŽI:

Bazilika

Eterično olje bazilike deluje pomirjajoče, lajša glavobole in povrne ravnovesje. Ima tipičen močan prodoren zelen-zeliščni vonj. Splošno velja da krepi, očiščuje ter obnavlja ravnovesje. V pripravkih za zunanjo kozmetično uporabo, eterično olje bazilike se dodaja v majhnih količinah saj lahko v prevelikih količinah draži kožo. Najdemo ga predvsem v izdelkih za boljšo cirkulacijo.

Geranija (pelargonija)

je lepa aromatična rastilna (roža)  in je izredno popularna saj uravnava različne procese v telesu. Eterično olje geranije dodajamo v kozmetične izdelke zaradi prijetnega vonja, ter zaradi svoje sposobnosti uravnavanja kožnega sebuma. Eterično olje geranije odlično deluje proti aknam. Uravnava ravnotežje med mastno in suho kožo, blaži dražečo ali pordelo kožo ter neguje starejšo kožo. Olje je primerno za nego vseh vrst kože, posebaj pa mešane. Meša se v nosilno olje ali kremo 2-3 kapljice.

Mandarina

Mandarina je drevo, ki spada v družino citrusov in ima lepe sadeže oranžne barve, ki so približno polovico manjši od pomaranč. Eterično olje mandarina osvežuje in poživlja ter deluje stimulativno. Učinkuje čistilno, sedativno in tonično. Eterično olje mandarine je eno najbolj varnih eteričnih olj. Je eno od redkih olj, ki je primerno tudi za otroke in nosečnice. Pomaga preprečevati strije in zastajanje tekočine v telesu. Uporablja se za mastno in nečisto kožo, ker uravnava izločanje sebuma.

Poprova meta

Eterično olje poprove mete pri zunanji uporabi hladi kožo. Na splošno za poprovo meto velja, da je osvežujoča, stimulativna in krepilna. Eterično olje poprove mete je primerno za aknasto, masto in mešano kožo. Skupaj s sivko ureja delovanje žlez lojnic. Eterično olje poprove mete vsebuje mentol, ki deluje na kožo hladilno, mastni koži pa izboljša teksturo. Uporablja se v raznih kozmetičnih izdelkih, za poškodbe saj deluje hladilno. Odlično se kombinira tudi v kombinaciji z dermoabrazijskim pilingom.

Kamilica

Eterično olje kamilice deluje pomirjujoče in blagodejno na kožo. Zavira aktivnost bakterij, gliv in številnih toksinov na koži. Kamilica je idealna za vse vrste kože, vljučno z občutljivo, zabuhlo ali vneto kožo. Primerna je tudi za ture, izpuščaje, počene kapilare in alergijske reakcije kože. Izboljša tudi celjenje ran, opeklin, težav s kožo in ekcemov. Ker ni alergeno se ga lahko dodaja tudi v vse izdelke za nego občutljive kože.