Masaža telesa je koristna za vaše telo

Masaža pogosto velja za razkošje, pogosto je povezana s počitnicami in zdravilišči. Realno gledano je to veliko več kot le oblika počitka in sprostitve. Z vsemi koristmi za zdravje in dobro počutje bi morali vlagati v masažo! Ste vedeli, da lahko masaža pomaga znižati raven kortizola v telesu. To pa zmanjša stres in lahko celo pomaga pri hujšanju?

Naše prepičanje pri Energomed je, da bi vsi morali razmisliti o prednostih masaže in o tem, kaj lahko zdravilno naredi človeškemu telesu. Ne glede na to, ali trpite za kronično bolečino ali depresijo ali osnovnimi bolečinami in bolečinami iz vsakdanjega življenja, je masaža neverjeten vir, prepoznati zdravje na svojem telesu.

V nadaljevanju se bomo dotaknili več koristnih razlogov, da bomo izbrali masažo kot terapijo.

Masaža

1. Poveča se cirkulacija

Masaža spodbuja prekrvavitev v tkivih in mišicah ter pospešuje izmenjavo tekočine skozi naše celice. Z dilatacijo krvnih žil lahko masaža zniža krvni tlak.

2. Izboljša se prebava

Določene masažne tehnike pomagajo, da se hranila in antioksidanti presnavljajo skozi telo. To omogoča prabavi, da deluje na vrhuncu. Pomaga lahko zmanjšati krče, napihnjenost ali zaprtje, ki jih imate poleg drugih prebavnih motenj. Ste vedeli, da lahko izboljšate prebavo od zunaj?

3. Izboljša se drža telesa

Zlahka se spravite v navado slabe drže. Dolgo sedenje ali stoja lahko ustvari mišični spomin na vseh napačnih mestih. Masaža lahko pomaga sprostiti mišice, ki prispevajo k slabi drži. Če dajemo svobodo pritisko, se naše telo lahko nauči, kako sedimo in stojimi z idealno držo in pretokom krvi.

4. Optimiziranje fleksibilnost sklepov in povečanje obsega gibanja.

Telo ima neverjeten sistem sklepov in mišic, kar vam omogoča, da počnete vse stvari, ki jih imate radi. Masaža lahko izjemno izboljša vaše delovanje. Z zagotavljanjem nege in pozornosti mišic, vezivnega tkiva, ligamentov, tetiv in sklepov, vnašate pretočnost v obseg gibanja svojega telesa. Tako boste med vadbo manj nagnjeni k poškodbam. Prav tako spodbujanje krvnega pretoka po telesu, nenamerno pomaga pri gibljivosti.

Masaža hrbta

5.  Bolje spite

Z zmanjšanjem tesnobe z masažno terapijo gojimo sprostitev in pomagamo obnoviti naravno proizvodnjo protibolečinskih kemikalij v telesu. To pa daje našemu telesu možnost, da zaspi naravno in hitreje. Ko smo sproščeni, si dovolimo priložnost, da dlje časa zapademo v globji spanec.

6. Izboljša se mentalno zdravje

Duševno zdravje je v družbi še vedno tabu tema. Nekaj let nazaj je bilo še neprimerno govoriti ali javno objavljati kakršne koli duševne zdravstvene težave, kot so depresija, tesnoba, nihanje razpoloženja itd. Hormona, kot sta serotonin in dopamin, se proizvajajo med masažno terapijo in lahko eksponentno pomagata pr premagovanju duševnih bolezni, kot so depresija in tesnoba. Tudi masaža preprosto spodbuja umirjeno razmišljanje. Ko smo mirnih misli, imamo jasnejšo predstavo, kako se lotiti duševnega zdravja in nam to daje duševni mir.

7.  Izboljša se imunski sistem

Učinkovita masaža lahko igra bistveno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Študije kažejo, da samo 45 minut na masaži mizi, poveča število limfocitov v krvnem obtoku. Te bele krvne celice igrajo pomambno vlogo pri obrambi telesa pred boleznijo.

8. Zmanjšanje brazgotin in strij

Ne glede na to ali imate lepa kolena ali pa ste v mladosti padali po pločniku na rolki, vsi imamo brazgotino z zgodbo. Včasih uživamo v vizualnih opomnikih ali drugih časih, ki se jih ne radi spomnimo. Masaža je neverjeten način za pomoč pri odstanjevanju brazgotin ne glede na to, ali so pod kožo ali akutne. Brazgotine, opekline in raztegnena tkiva so še vedno živo tkivo. Ročna manipulacija spodbuja nastajanje krvnih žil v tkivu, kar povzroča vnetje, kar posledično sproži fazo remodeliranja območja, ki se zdravi. Teksturirane brazgotine, ki so globoko pod kožo, se lahko pomirijo le s stimulacijo zbranega tkiva.

9. Zmanjšanje krčev

Masaža je koristna nekaj dni po ponavljajočih se krčih. Sprosti mišico in ublaži napetost. Z reševanjem prizadetega območja in popuščanjem mišice se vaše možnosti za ponavljajoče se krže znatno zmanjšajo.

10. Lažje dihajte

Tako kot drugi deli telesa so tudi pljuča obdana z mišicami, ki se laho zaradi različnih tegob stresa, tesnobe, telesne aktivnosti zožijo. Masaža lahko pomaga olajšati in spostiti medrebrne mišice. To pomaga preprečiti plitvo dihanje, kratke vdihe in spodbuja globje, lažje dihanje. Z masažo zmanjšujemo tesnobo, kar omogoča lažje samostojno dihanje. Lahko pomaga tudi pri sporščanju napetosti na območju okoli medrebrnih mišic pri osebah, ki občutijo posledice bolezni dihal ali kroničnega stanja.

11.  Pospeši proces celjenja po operaciji

Terapija z masažo vam lahko pomaga hitreje okrevati po operaciji. S kombinacijo tehnik lahko s svojim umom in telesom pomagamo pri boju proti kakršnim koli težavam po operacji. Z masažo se dotaknemo stvari, kot so obvladovanje stresa, povečan pretok krvi, oksigenacija krvi ter večja prožnost in moč. Prav tako bo terapija z masažo povečala možnost manjše uporabe zdravil.

Masaža