Zakaj je zaščita pred soncem nujna vsak dan?

Fotostaranje je prevladujoč mehanizem staranja kože in ima izreden vpliv  na vidno, prezgodnje staranje kože. Če želite ohraniti zdravo in mladostno polt, vsak dan v letu potrebujete visoko UVA zaščito. Visok UVB pa potrebujemo, ko smo izpostavljeni soncu (poletje, športne aktivnosti, vrtnarjenje, visokogorsko sonce…) UVA žarkov je v atmosferi 95% in imajo izreden vpliv na vašo kožo skozi celo leto.

UVA sevanje je direktni sprožilec vnetnih procestov in razvoja rdečice. Poveča število prostih radikalov in izločanje melanina, s tem pa tudi pojav neljubih pigmentnih nepravilnosti. UVA žarki povzročajo intenzivnejšo razgradnjo dragocenega kolagena, kolagen pa je izredno pomemben za čvrsto in mladostno kožo. Z razgradnjo kolagena naša koža izgublja volumen, kar pomeni da posledično pride do upada čvrstosti in povečanja globine gub.

UVB žarkov je v atmosferi 5%. Povzročajo rdečico, opekline, spremembo genskega materiala celic. So direktna nevarnost za vaše zdravje, zato dvomov o nujnosti zaščite pravzaprav ni . Na našem geografskem  področju je višja zaščita pred UVB sevanjem potrebna v pomladnem in poletnem času, ter na visokogorskem soncu (smučanje). Skratka, izpostavljanje UV sevanje povzroča povečano izražanje vnetjnih procesov v telesu in razgradnjo. In vse procese, ki tako nastjajo, s skupnim imenom imenujemo fotostaranje.

Za lepo, zdravo in mladostno kožo je ključna uporaba kvalitne UVA zaščite prav vsak dan v letu. Če boste kožo ustrezno zaščitili 365 dni v letu, boste bistveno upočasnili staranje vaše kože.

UV sevanje:

  • Je sporžilec vnetnih procesov.
  • Sproža nastanek rdečice in pokanje kapilar (razgradnja kolagena v stenah kapilar)
  • Razgradnjo dragocenih kolagenskih vlaken v dermisu, kar povzroča upad čvrstosti kože in povečane globine gub.

Ob izpostavljanju kože soncu oz. UVB sevanju naše telo, vitamin D proizvaja samo, a UV sevanje je hkrati glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka. Zato se je pomembno zavedati, da poleti potrebe po vitaminu D pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenotjo soncu, npr. Z 10-minutnim sprehodom nekajkrat tedenso pri katerem so soncu izpostavljene roke in obraz. Rezultat nadaljnega izpostavljanja UV sevanju pa je zgolj tvorba neaktivnih produktov. Zato  ni razloga, da bi v imenu proizvodnje vitamin D poležavali na soncu.

Fotostaranje je prevladujoč mehanizem staranja kože. Sonce na koži povzroča nepopravljive posledice na kolagenskih vlaknih in tako neposredno vpliva na prezgodnje vidno staranje kože. UV-sevanje razgrajuje kolagenska vlakna in jih nepovratno poškoduje. Kolagenska mreža izgublja svojo funkcijo. Kolagenska vlakna postajajo trda in nefleksibilna in imajo zmanjšano zmožnost kontrakcije. Ker kolagen predstavlja kar sedemdeset odstotkov debeline naše kože, se z razgradnjo neizogibno zmanjšuje volumen, koža se tanjša in izgublja čvrstost. Če malo poenostavimo: kolagen je po svoji strukturi beljakovina, kot jajce ali meso. Ko beljakovino denaturiramo, je ne moremo več povrniti v njeno prvotno stanje. Najlažje si boste predstavljali na primeru: ko spečete jajce, ga nikakor več ni mogoče povrniti v prvotno stanje. In ravno tako je tudi z vašim kolagenom. Ko ga UV-sevanje okvari, teh kolagenskih vlaken ni mogoče več popraviti oziroma povrniti v prvotno obliko. Lahko pa spodbudimo izgradnjo novega kolagena. S terapijami za povečanje sinteze kolagena in s prehranskimi dodatki lahko stanje kolagena bistveno in merljivo povečamo.

Če namreč želite ohraniti zdravo in mladostno polt ter se izogniti prehitremu, prezgodnjemu staranju, je izjemno pomembno, da kožo zaščitite prav vsak dan v letu, ne glede na vreme in količino sončnih žarkov. Staranje je normalen fiziološki proces, ki smo ga deležni vsi. Tu pa ne govorimo o staranju, temveč o prezgodnjem, vidnem staranju, ki ga povzroči UVA-sevanje. Poglejte samo notranjo stran roke – koliko lepša je koža tam, kjer do nje sonce nima toliko pristopa, kot na zunanji strani rok, in takoj vam bo jasno, kako pomembna je zaščita! vpliv UV-sevanja na našo kožo Nič na tem svetu ne stara vaše kože hitreje kot sončni žarki, ki jih imamo tako radi. Zdravniki pravijo, da je najcenejša anti-age terapija dobra UV-zaščita. Mi se s tem vsekakor strinjamo. Ker nič ne uniči vaše kože bolj kot izpostavljanje soncu. Potrebno je izpostaviti tudi škodljivo obiskovanje solarija, kjer je koncntrirana UVA-svetloba, ki močno poškoduje vaš  dragoceni kolagen. Ljudje smo maščobno-proteinska bitja. In sončni žarki ne naredijo nič dobrega maščobam in proteinom. Vsakodnevno sončni žarki povzročajo vse več poškodb kolagena in DNK, kar vodi v fotostaranje in v povečano tveganje za kožnega raka.

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom UV sevanja. A prekomerno izpostavljanje soncu in s tem UV žarkom lahko povzroži akutne in kronične škodljive učinke na koži, očeh, imunskem sistemu. UV sevanje povzroča sončne opekline, prezgodnje staranje kože, poškodbe oči, oslabljen imunski sistem, fotoalergične in fototoksične reakcije ter je glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka. Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča.

Če se sončenju ne moremo upreti, poskrbimo za ustrezno zaščito. Zelo pomembno je, da uporabljamo sredstva za zaščito pred UV žarki s primernim zaščitnim faktorjem.Če že pride do opeklin kože, jih moramo primerno oskrbeti. Prva stvar je, da se takoj umaknemo s sonca in se mu izogibamo, dokler rdečina ne zbledi. Blažje opekline, kjer sta prisotna rdečina in pekoč občutek, zdravimo z mrzlimi, mokrimi obkladki (ne z ledom!!!) in z različnimi mazili. Opečeni predel je dobro pokriti z oblačili, ki naj bodo bela in ne pretanka. Ostanek dopusta na plaži preživimo v senci.