nosečnost in kozmetika: zaščiti svojega otroke pred škodljivi sestavinami v kozmetiki

Nosečnost in kozmetika: Zaščiti svojega otroka!

Tvoj svet se je ob novici, da pričakuješ, popolnoma kar naenkrat spremenil. Nosečnost je obdobje polno veselja, pričakovanj in skrbi za zdravje nerojenega otroka. Medtem ko se bodoče mamice osredotočate na zdravo prehrano, dobro telesno aktivnost in skrbno spremljanje svojega zdravja, včasih spregledate zelo pomemben dejavnik – vpliv kozmetičnih sestavin na tvoje telo med nosečnostjo. Številni kozmetični izdelki vsebujejo sestavine, ki bi lahko predstavljali tveganje zate in tvojega nerojenega otroka.

Med nosečnostjo mnoge ženske izberejo naravno in organsko kozmetiko, da zmanjšajo izpostavljenost morebitno škodljivim kemikalijam.

Morda se ne spoznaš najbolje na svet kozmetike, vendar ne skrbi, tu smo, da ti temo predstavimo bolj podrobno. Razkrili ti bomo katere nevarne sestavine, se lahko skrivajo v kozmetičnih izdelkih, ter ti ponudili smernice za varno in zdravo nego kože med nosečnostjo. Naš cilj je, da boš kot bodoča mamica lahko ohranila svojo lepoto na varnejši način med tem čudovitim obdobjem in se osredotočila na bolj pomembne stvari.

Koža med nosečnostjo

Medtem, ko nekatere srečnice preživijo 9 mesecev s popolnim nosečniškim sijajem in ni nobenih težav, pri nekaterih to ni tako. Med nosečnostjo se koža sooča z različnimi spremembami, ki so posledica hormonskih nihanj, imunskega sistema, večje količine krvi v telesu ter fizičnih in čustvenih sprememb, ki se dogajajo v tem obdobju. Najpogostejše spremembe vključujejo:

Mnoge nosečnice opazijo spremembe v pigmentaciji kože, kot so melazma (tudi znana kot “nosečniška maska”), temne lise na obrazu, in linea nigra, temna črta, ki se pojavi vzdolž sredine trebuha.

Z naraščanjem telesne mase in rastjo trebuha se pogosto pojavijo tudi strije na koži, zlasti na trebuhu, stegnih, prsih in bokih. Naraščajoči trebuh in raztezajoča se koža lahko povzročita tudi srbečo kožo, še posebej v zadnjih mesecih nosečnosti.

Hormonske spremembe lahko zmanjšajo proizvodnjo sebuma, kar lahko privede do suhe in luščeče kože. Nekatere ženske pa tudi opazijo, da postane njihova koža med nosečnostjo veliko bolj občutljiva na dražljaje, kot so naprimer depilacija, ipd.

Če že trpiš zaradi problematike aken, imamo zate morda slabo ali dobro novico. Pri veliko ženskah se stanje aken lahko zaradi hormonskih sprememb poslabša, medtem ko se lahko pri drugih izboljša.

Čeprav ni kožna težava, je pa vseeno pogosta in se kaže kot otekanje zaradi zadrževanja tekočine oziroma vode v telesu. Običajno se začne v drugem trimesečju nosečnosti in doseže vrhunec proti koncu. Zatekanje lahko največkrat opazimo na obrazu, rokah, nogah in gležnjih.

Zaradi teh sprememb je pomembno, da med nosečnostjo ustrezno neguješ svojo kožo in zmanjšaš možnosti za nastanek omenjenih problematik, hkrati pa uporabljaš varne izdelke za nego kože. Če opaziš nenadne spremembe ali težave s kožo, se posvetuj s svojim zdravnikom ali dermatologom.

katere kozmetike se izogibati med nosečnostjo

Med nosečnostjo se izogibaj

Večina nosečnic že ve, da morajo biti previdne pri tem, kaj vnašajo v svoje telo. Pomembno pa je tudi to, da paziš, kaj nanašaš na svojo kožo. Nekateri kozmetični izdelki in izdelki za nego kože lahko vsebujejo sestavine, ki se absorbirajo v krvni obtok in lahko tako dosežejo otroka v maternici. V nadaljevanju si lahko prebereš seznam nekaterih potencialno nevarnih sestavin za razvoj otroka.

Ne pozabi, da se je vedno pametno posvetovati z zdravnikom, dermatologom ali ginekologom, preden dodaš nove izdelke ali sestavine v svojo rutino nege kože, še posebej, če si noseča ali se trudiš zanositi.

Če pa želiš preveriti varnost svojih obstoječih izdelkov za nego kože, lahko sama preveriš seznam kozmetičnih sestavin na strani EWG Skin Deep. Na EWG je zbranih več kot 87.000 izdelkov za osebno nego, vsak od njih pa ima oceno varnosti, ki temelji na podatkih o toksičnosti in regulativnih podatkih iz več kot 60 virov.

Če tvojega kozmetičnega izdelka ni v bazi, lahko s preverjanjem seznama sestavin izključiš izdelke, ki vsebujejo potencialno škodljive sestavine.

Retinoidi

Retinoidi, med njimi tudi retinol, so derivati vitamina A in so zelo priljubljena ter učinkovita sestavina v kozmetičnih izdelkih zaradi svojih učinkov na kožo. Retinoidi pomagajo pri odpravljanju prezgodnjih znakov staranja, spodbujajo nastanek novega kolagena in veliko ga uporabljamo tudi za zdravljenje aken. Pomembno je, da veš, da so retinoidi teratogeni, kar pomeni, da lahko povzročijo škodo razvijajočemu se plodu. Lahko povzročijo deformacije osrednjega živčnega sistema, srca in drugih vitalnih organov ter povzročijo razvojne in intelektualne težave. To še posebej velja za izotretinoin, ki se uporablja za zdravljenje hujših oblik aken.

Če jemlješ zdravila z retinoidi, je priporočljivo, da prenehaš z njihovo uporabo vsaj 1 do 2 meseca pred načrtovanjem zanositve in nadaljuješ šele po koncu dojenja.

Namesto retinoidov lahko uporabiš druge varne sestavine, kot so azelaična kislina, vitamin C, bakuchiol, hialuronska kislina in niacinamid (vitamin B3).

retinol, kisline, hidrokinon, ftalati, med nosečnostjo

Salicilna kislina

Salicilna kislina je beta-hidroksi kislina (BHA) in je edina maščobotopna kislina. To pomeni, da lahko prodre v pore, kjer raztopi odmrle kožne celice in sebum (”maščobo”). Salicilna kislina je zelo učinkovita pri zdravljenju aken, luskavice, prhljaja ter pri preprečevanju zgodnjih znakov staranja. Ima protivnetne lastnosti, kar pomeni, da zmanjšuje rdečico in vnetja, ki so povezana z aknami in drugimi problematikami kože.

V nosečnosti je varnost salicilne kisline predmet razprav med zdravstvenimi strokovnjaki. Salicilno kislino v obliki aspirina se pri nosečnicah odsvetuje zaradi tveganja intrakranialne krvavitve pri plodu, se pa uporaba topične salicilne kisline običajno šteje za varno v nizkih koncentracijah. Izdelki, ki vsebujejo kislino v koncentraciji do 2 %, se lahko varno uporabljajo enkrat do dvakrat na teden, se pa seveda nosečnicam priporoča, da se posvetujejo z zdravstvenim delavcem pred uporabo katerega koli izdelka, ki vsebuje salicilno kislino.

Salicilno kislino lahko zamenjaš z naslednjimi varnimi sestavinami, kot so azelaična kislina, glikolna kislina, mlečna kislina in vitamin C.

Težko ocenimo koliko izdelka se bo dejansko absorbiralo v telo in s tem posledično tudi v telo tvojega otroka.

Hidrokinon

Hidrokinon se uporablja za zmanjšanje hiperpigmentiranih stanj, kot so melazma, starostne pege, pegice itd. Deluje tako, da zavira proces melanogeneze, ki je odgovoren za tvorbo melanina – pigmenta, ki daje barvo koži. Z uporabo hidrokinona dobimo bolj enakomeren ten kože in zmanjšamo videz temnih madežev.

Hidrokinon ima zelo visok absorpcijski delež, kar pomeni, da se lahko od 35% do 45% izdelka sistemsko absorbira v telo. Čeprav se v nekaterih izjemnih primerih lahko uporabi tudi pri nosečnicah za zdravljenje določenih stanj, je priporočljivo, da se ga med nosečnostjo v celoti izogibaš zaradi morebitnih tveganj, saj je njegova glavna uporaba kozmetična.

Namesto hidrokinona lahko uporabiš tudi druge, varnejše alternative, kot so azelaična kislina, vitamin C, niacinamid, kojinska kislina in ekstrakt sladkega korena.

Ftalati

Ftalati so kemikalije, ki se v izdelkih uporabljajo kot plastifikatorji, na primer v kozmetiki in izdelkih za osebno nego in dišavah. Njihova naloga je izboljšati prožnost in trdnost plastike ter stabilizirati dišave, kar omogoča boljšo razmazljivost in absorpcijo. Eden najpogostejših ftalatov v lepotnih izdelkih je dietilftalat (DEP).

Ftalati veljajo za endokrine motilce, kar pomeni, da lahko vplivajo na hormonske sisteme v telesu. Študije so povezale izpostavljenost ftalatom z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so prezgodnji porod, nevrološke težave in spremenjen razvoj reproduktivnega sistema pri moških potomcih.

Če želiš zmanjšati izpostavljenost ftalatom med nosečnostjo, upoštevaj naslednje smernice:

Išči izdelke, ki so jasno označeni z oznako “brez ftalatov”, še posebej pri tistih, ki se nanašajo na večje površine kože ali se uporabljajo bolj pogosto.

Ftalati se pogosto skrivajo na seznamu sestavin pod temi izrazi, zato se izogibaj izdelkom s takšnimi oznakami, da zmanjšaš izpostavljenost tem sestavinam.

Ti izdelki manj verjetno vsebujejo sintetične kemikalije, vključno s ftalati, vendar je kljub temu pomembno, da natančno prebereš etiketo izdelka.

uporaba kozmetike s kislinami

Parabeni

Parabeni so pogosto uporabljeni kot konzervansi, ki preprečujejo rast plesni in bakterij v kozmetičnih izdelkih. Vendar niso vsi parabeni škodljivi, zato so v nekaterih kozmetičnih izdelkih še prisotni. Nekateri škodljivi parabeni, tako kot ftalati, lahko povzročijo motnje endokrinega sistema, kar lahko privede do reproduktivnih težav.

Danes se kozmetični izdelki pogosto označujejo z oznako “brez parabenov“, kar pomeni, da ne vsebujejo nikakršnih parabenov, kot so metilparaben, propilparaben, butilparaben in etilparaben.

Nosečnost spodbuja premislek o varnosti kozmetičnih izdelkov.

Formaldehid

Formaldehid je brezbarven plin z močnim vonjem, ki se uporablja v nekaterih kozmetičnih izdelkih, kot so izdelki za ravnanje las, utrjevalci nohtov, in podobno. Njegova glavna vloga je preprečevanje rasti mikrobov v vodnih izdelkih. Lahko se sprosti v zrak iz teh izdelkov in ga je mogoče vdihniti ali absorbirati skozi kožo.

Formaldehid je znani karcinogen in ima velik potencial za povzročanje razvojnih in reproduktivnih toksičnosti. Nosečnicam se priporoča, da omejijo izpostavljenost formaldehidu zaradi potencialnih tveganj za plod, kot so izguba nosečnosti, nizka porodna teža in prirojene malformacije.

Za zmanjšano izpostavljenost formaldehidu:

Išči izdelke, ki so posebej označeni kot “brez formaldehida”.

Nekateri izdelki vsebujejo sproščevalce formaldehida, ki lahko sprostijo formaldehid čez čas. Pogosti sproščevalci vključujejo kvaternij-15, DMDM hidantoin, imidazolidinil urea in diazolidinil urea.

Če uporabljaš izdelke, ki bi lahko vsebovali formaldehid, zagotovi ustrezno prezračevanje, da zmanjšaŠ vdihavanje te snovi.

Benzoil peroksid

Benzoil peroksid je pogosta sestavina v izdelkih za nego kože, še posebej pa se uporablja pri zdravljenju aken. Deluje tako, da zmanjšuje bakterije na koži, odstranjuje odmrle kožne celice in preprečuje zamašitev por. Na voljo je v različnih koncentracijah in oblikah, kot so geli, kreme, losjoni in čistilci za obraz.

Pri uporabi benzoil peroksida med nosečnostjo se pojavljajo nekatere skrbi, saj lahko kemikalija prodre skozi kožo in doseže krvni obtok, kar lahko poveča tveganje za razvoj ploda. Poleg tega lahko uporaba benzoil peroksida povzroči suho in draženje kože, kar je še posebej neprijetno za nosečnice, ki že trpijo zaradi občutljive kože med nosečnostjo. Zato je priporočljivo, da se pred uporabo omenjene sestavine vedno najprej posvetuješ z zdravstvenim delavcem.

parabeni, formaldehid, benzoil peroksid - vpliv na nosečnost

Eterična olja

Eterična olja se pogosto uporabljajo kot naravna alternativa kozmetičnim izdelkom na kemični osnovi. Vendar pa, kljub njihovi naravni in varni naravi, nekatera eterična olja predstavljajo resna tveganja za nosečnice. Na primer, jasminovo in muškatno kaduljno olje naj bi lahko povzročala popadke, žajbljevo in rožmarinovo olje povečujeta verjetnost krvavitve ter zvišujeta krvni tlak.

Nosečnicam se izjemno odsvetuje uporaba eteričnih olj zaradi možnosti nastanka povečanih tveganj za alergijske reakcije, prekomerne absorpcije in potencialne toksičnosti. Nekatera eterična olja pa lahko celo vplivajo na hormone, kar lahko povzroči resne težave med nosečnostjo.

Namesto tega ti priporočamo uporabo drugih, bolj varnih metod za sprostitev in olajšanje simptomov, kot so masaže, meditacija ali uporaba drugih, varnejših kozmetičnih izdelkov.

Naravna lepota in nega kože postajata pomembnejši v nosečnosti.

Kemične kreme za sončenje

Kemične sončne kreme vsebujejo aktivne sestavine, ki absorbirajo UV žarke in varujejo kožo pred sončnimi poškodbami. Uporaba sončne zaščite je ključna za preprečevanje opeklin, zmanjševanje prezgodnjih znakov staranja in najpomembneje – zaščito pred kožnim rakom. Več o zaščiti pred soncem si lahko prebereš v prispevku o SPF in zaščiti pred soncem.

Ker je koža med nosečnostjo bolj občutljiva in nagnjena k določenim kožnim spremembam, je obvezno, da se ustrezno zaščitiš pred škodljivimi UV žarki. Izogibaj se naslednjim sestavinam v sončnih kremah, ki lahko nosijo potencialna tveganja: oksibenzon, oktinoksat (etilheksil metoksicinamat), homosalat, oktokrilena, retinil palmitat (vitamin A palmitat).

Te sestavine se lahko absorbirajo skozi kožo, jo dražijo in delujejo kot endokrini motilci, kar lahko vpliva na hormonsko ravnovesje. Ker je med nosečnostjo ključno ohranjanje stabilnega hormonskega okolja za zdrav razvoj ploda, je pomembno izbirati izdelke, ki ne bi ogrozili tega ravnovesja.

Za varnejšo zaščito pred soncem med nosečnostjo ti priporočamo uporabo mineralnih krem za zaščito pred soncem, ki imajo širok spekter zaščite pred UV žarki, z SPF vsaj 30 in so brez dišav ter parabenov.

Ko govorimo o zaščiti kože pred soncem, nekatere nosečnice uporabljajo tudi samoporjavitvene izdelke, ki vsebujejo dihidroksiaceton (DHA). Ta sestavina reagira s plastmi odmrle kože na telesu in ustvari porjavelost. Čeprav so samoporjavitve običajno varnejša alternativa sončenju, je priporočljivo, da se nosečnice izogibajo njihovi uporabi.

Kljub temu, da se kemikalija običajno ne absorbira v krvni obtok, obstaja možnost, da jo vdihnemo med nanosom. Vdihavanje razpršil za porjavitev predstavlja večje tveganje izpostavljenosti med nosečnostjo, kar lahko vpliva na razvoj ploda.

uporaba kemične kreme za sončenje med nosečnostjo

Ni še konec…

Med nosečnostjo se izogibaj botoksu in polnilom, pri katerih žal nimamo veliko izvedenih študij, saj bi bilo zaradi etičnih razlogov težko izvesti nadzorovane študije na nosečnicah, vendar pa se predvidevajo potencialna tveganja za razvoj ploda.

V antiperspirantih oz. dezodorantih se izogni aluminijevemu kloridu, pri depilacijskih kremah pa tioglikolni kislini. V lakih za nohte in barvah za lase lahko najdemo toluen, ki je strupena kemikalija. V izdelkih za lase in telo pa dietanolamin (DEA), ki vpliva na reproduktivno zdravje.

Če povzamemo, v nosečnosti je obvezno upoštevati kozmetične sestavine, ki lahko škodujejo plodu ali reproduktivnemu zdravje nasploh. V kolikor si v dilemi, se s svojim zdravnikom lahko pogovoriš o katerem koli izdelku, ki ga nameravaš uporabljati med nosečnostjo, da zagotoviš, da je varen za tvojega otroka.

Končne misli

Čeprav je nosečnost čudovit čas v življenju vsake ženske, lahko predstavlja tudi velik izziv. Ogromno zastrašujočih pravil in omejitev, ki jih je treba upoštevati, kar lahko povzroči precejšnjo skrb. Razumemo, da je težko opustiti svojo najljubšo rutino nege kože in telesa, vendar vemo, da se boš potrudila, da bi zaščitila svojega otroka. Na koncu je opustitev izdelkov, ki bi lahko škodovali tvojemu zdravju ali zdravju tvojega otroka med nosečnostjo, majhna cena.

Pogosta vprašanja

Seveda, med nosečnostjo lahko barvaš svoje lase, vendar je ključno, da se izogibaš škodljivim sestavinam, ki jih lahko nekatere barve za lase vsebujejo. Sicer majhna izpostavljenost kemikalijam iz barv za lase verjetno ne bo škodovala razvijajočemu se otroku, se pa v prvem trimesečju nosečnosti, ko se razvijajo otrokovi organi, priporoča minimalna izpostavljenost omenjenim izdelkom.

Pri barvanju las uporabi barve brez amoniaka in poskrbi za dobro prezračevanje prostora med nanosom, da zmanjšaš vdihavanje hlapov.

Nagnjenost k strijam med nosečnostjo je odvisna od genetike in drugih dejavnikov, kot so starost in stanje kože. Čeprav popolnoma preprečiti strije ni vedno mogoče, lahko pa z nekaj preprostimi koraki zmanjšaš tveganje za njihov nastanek.

  1. Redna hidracija kože: Uporabljaj negovalne kreme ali olja za telo, ki vsebujejo vlažilne sestavine, kot so vitamin E, kolagen, kakavovo maslo ali mandljevo olje. Nanašaj jih redno, še posebej na področja, kjer se pogosto pojavljajo strije, kot so trebuh, boki, prsi in stegna.
  2. Ohranjaj zdravo telesno težo: Sledi zdravemu načinu prehranjevanja in redni telesni aktivnosti, da ohraniš zdravo telesno težo med nosečnostjo. Prekomerna pridobitev telesne teže lahko poveča tveganje za nastanek strij, zato se izogibaj nenadnim in drastičnim spremembam telesne mase.
  3. Nežna masaža kože: Redna nežna masaža kože lahko izboljša cirkulacijo krvi, spodbuja tvorbo kolagena in pomaga ohranjati elastičnost kože. Uporabi negovalno olje ali kremo za telo ter nežno masiraj prizadeta področja.

Parfumi in dišave so običajno varni za uporabo med nosečnostjo, vendar se lahko nekatere ženske odločijo, da se jim izognejo zaradi občutljivosti na vonjave. Če se odločiš za uporabo parfuma, izberi raje blažje dišave in se izogibaj pretiranemu nanosu.