glivice na nohtih kozmetičarka

Glivice na nohtih – nevidni sovražniki!

Se soočaš z lomljivimi, rumeno-rjavimi in zadebeljenimi nohti, ki niso ravno privlačni očem? So tvoji nohti šibka točka samozavesti? Če je temu tako, potem si na pravem mestu, da ti predstavimo vse, kar moraš vedeti o največjem nadležnem in trdovratnem sovražniku.

Glivice na nohtih predstavljajo resnično nadlogo v sodobnem času in se običajno nahajajo na vlažnih mestih, kot so savne, bazeni, fitnesi, ter celo v tvojih čevljih, brisačah, nogavicah in še drugod. Zakaj pa so tako trdovratne? Kljub našim željam, da bi se glivice same od sebe pozdravile, to žal ni tako preprosto. Zdravljenje glivic na nohtih je dolg in naporen proces. Tudi ko nam uspe rešiti težavo, je pomembna preventiva, saj glivice lahko v obliki spor preživijo do enega leta. Spore ali trose tvorijo organizmi, da lahko preživijo trenutne neugodne razmere za življenje.

Če želiš brezskrbno uživati v odprtih čevljih to poletje, je čas, da začneš z zdravljenjem glivic še danes!

Priporočena storitev:
Zahtevna pedikura

Onihomikoza – glivična okužba nohtov

Glivično okužbo nohtov lahko drugače poimenujemo tudi onihomikoza ali tinea unguium. To neprijetno težavo povzročajo dermatofiti, kvasovke in plesni, pri čemer so dermatofiti najbolj prepoznavni povzročitelji in plesni najmanj pogoste. Glivična okužba se razvije zaradi pretiranega razraščanja glivic v, pod ali na nohtu. Običajno glivice na nohtih najraje “prebivajo” na nohtni posteljici, tik pod nohtno ploščo, kjer so pogoji vedno idealni. Ker glive najbolje uspevajo v toplih in vlažnih okoljih, se lahko njihovo nenadzorovano razmnoževanje hitro poveča, kar pa za vaše nohte prinaša le slabe novice.

Bolezen pogosto prizadene nohte na nogah, saj so stopala večino časa zaprta v čevljih, kjer so pogoji za razmnoževanje glivic optimalni. Zato je tukaj več kot priporočljivo redno menjavanje, sušenje in razkuževanje obutve. Glivična okužba pa se lahko pojavi tudi na rokah, bodisi zaradi prenosa okužbe iz nog, uporabe nečistega orodja in brisač ali pa stalne izpostavljenosti vlažnemu okolju.

Glivice na nohtih se lahko pojavijo tudi v povezavi z drugimi problematikami stopal, kot so atletska stopala ter druge bolezni in deformacije nohtov. Sum na diagnozo glivične okužbe pogosto temelji le na videzu nohtov, sicer pa je potrditev okužbe možna le z mikološkimi testi oziroma laboratorijskimi preiskavami, ki jih izvede dermatolog.

Vzrokov za prisotnost glivic in razvoj glivičnih okužb na nohtih obstaja malo morje. Kljub temu, da lahko pri mnogih vzrokih ukrepamo preventivno, pri drugih žal nimamo nobenega vpliva. Verjetnost za razvoj glivične okužbe nohtov je višja pri osebah, ki:

 • imajo sladkorno bolezen, luskavico ali periferno vaskularno bolezen,
 • imajo slabo cirkulacijo,
 • so starejše od 65 let,
 • nosijo umetne nohte,
 • pogosto obiskujejo javna kopališča, savne, fitnese, itd.,
 • imajo poškodbe ali deformacije nohta ali kože okoli nohta,
 • imajo stopala dlje časa na vlažnem mestu,
 • imajo oslabljen imunski sistem,
 • se zdravijo s kortikosteroidi ali antibiotiki,
 • prekomerno uživajo alkohol,
 • so slabo prehranjeni,
 • se ukvarjajo s telesno aktivnostjo, predvsem športniki, ki nosijo zaprto in tesno športno obutev;
 • imajo ponavljajoče se poškodbe nohtov.

Okužbe nohtov so sicer pogostejše pri moškemu spolu kot pri ženskemu in se večkrat pojavljajo pri odraslih kot pri otrocih. Če redno prihajate v stik z osebo, ki ima glivice, se tako poveča tudi verjetnost prenosa okužbe, kar pomeni, da bi se lahko tudi sami kmalu soočili z enako težavo.

onihomikoza ali glivična okužba nohtov

Kako prepoznam glivice na nohtih

Ko se okužba šele začne razvijati, sprva prvi znaki okužbe niso takoj opazni. Zato ni vedno enostavno ugotoviti takoj, ali gre za glivično okužbo ali ne. Vendar, ko okužba napreduje in postane očitna, je skoraj nemogoče spregledati prisotnost glivic na nohtih.

Glivice na nohtih lahko prizadenejo del nohta, celoten noht ali več nohtov hkrati. Okužba se lahko razširi tudi na obnohtno kožo, ki postane srbeča, razpokana, rdeča, otekla itd. Barva nohta se spremeni iz normalne rožnate v belo, rumeno, zeleno, rjavo ali črno. Noht se “popači”, odstopi od nohtne posteljice, in začne oddajati neprijeten vonj. Nohtna plošča postane krhka, lomljiva, zadebeljena in deformirana, kar sčasoma ko okužba napreduje, oteži striženje. V nekaterih hujših primerih lahko okužbo spremlja tudi bolečina ali nelagodje.

Kako potekajo faze okužbe si lahko podrobneje preberete v nadaljevanju:

 • Noht neopazno začenja spreminjati barvo v bežno rumeno, belo ali rjavo barvo.
 • Nohtna plošča začenja odstopati od nohtne posteljice.
 • Nohtna plošča se začenja minimalno debeliti.
 • Nohti se intenzivneje obarvajo in zadebelijo.
 • Postajajo krhki, lomljivi in mehki.
 • Pojavlja se blaga bolečina ali nelagodje.
 • Nohti se močno zadebelijo, nohtna plošča spremeni barvo.
 • Noht začenja spreminjati svojo strukturo in se kruši.
 • Noht se v večini loči od nohtne posteljice.
 • Pojavijo se lahko kronične bolečine ali težave pri hoji.
 • Noht se popolnoma loči od nohtne posteljice.
 • Noht povsem spremeni svojo strukturo. Tak noht ima zelo majhne možnosti za normalno rast po ozdravitvi.
 • Prisotne so hude bolečine.
 • Okužba se razširi na vse nohte.

Kaj še lahko izgleda kot glivična okužba?

Ne pozabite, da nekatere bolezni in deformacije nohtov lahko kažejo podobne simptome kot nohtna glivica, čeprav ne gre vedno za okužbo. Zato je, kot smo že omenili, potrebno potrditi prisotnost glivic na nohtih s temeljitim zdravniškim pregledom in odvzemom brisa.

Katere bolezni pogosto zamenjujemo z glivicami na nohtih? Spodaj vam predstavljamo 5 najpogostejših bolezni, ki jih ljudje napačno prepoznajo in menijo da gre za glivice na nohtih.

Pri luskavici gre prav tako za spremembo barve v rumeno, belo ali rjavo barvo, debeljenje nohta ter spremembo strukture nohta. Vendar pa se luskavica razlikuje v tem, da ustvarja vdolbine in grobo površino na nohtni plošči, medtem ko noht ni krušljiv in ne oddaja vonja, kot pri glivični okužbi. Luskavica nohtov je običajno hitro prepoznavna, saj je pri ljudeh z boleznijo velikokrat prisotna tudi po rokah in dlaneh.

Trajne spremembe, kot so obarvanost, zadebelitev in sprememba strukture nohta, se lahko pojavijo zaradi poškodb nohta, nohtne posteljice ali korenine nohta. Te spremembe so podobne tistim, ki jih opazimo pri nohtni glivici, le da tukaj ne gre za okužbo in je noht zdrav.

Lichen planus je vnetna kožna bolezen, ki lahko vpliva tudi na nohte, povzroča grebene, brazde, pokanje in vdolbine na nohtni plošči. Je bolezen, ki je zelo zahtevna za zdravljenje in popolno ozdravitev nohtov ni mogoče zagotoviti.

Onihogripoza se pojavi zaradi prekomernega nalaganja keratinskih plasti na nohtni plošči, kar vodi do zadebelitve nohtov. Pogosto je bolezen posledica stalnega zanemarjanja stopal, nepravilnega striženja, staranja, zdravstvenih težav lahko pa tudi stalnega pritiska na nohtno ploščo.

Bakterijske okužbe, ki jih povzroča bakterija Pseudomonas, lahko privedejo do zelenega ali črnega obarvanja nohta ter ločevanja nohta od posteljice. Poškodbe nohtov in obnohtne kože, skupaj z vlažnim in toplim okoljem, prispevajo k razvoju okužbe s to bakterijo.

glivice na nohtih - kako se jih rešiti

Kako hitro lahko napredujejo glivice na nohtih?

Če ste se že kdaj srečali z glivično okužbo, potem veste, kako enostavno jo je dobiti in kako zahtevno se je znebiti. Pri glivicah na nohtih je ključno, da jih zaznamo čim prej in preprečimo njihovo razmnoževanje, preden povzročijo večjo škodo.

Začetna stopnja okužbe običajno traja približno 4-6 tednov, zmerna stopnja traja približno 2-3 mesece, stopnja napredovanja okužbe se običajno pojavi po najmanj 6 mesecih trajanja okužbe, medtem ko se kronična stopnja lahko začne po enem letu.

Pri sladkornih bolnikih pride do povečanja sladkorja v krvi, kar spremeni normalno hierarhijo zdravih bakterij in ostalih mikroorganizmov.

Zdravljenje okuženih nohtov z glivicami lahko traja od približno 12–18 mesecev, v nekaterih primerih pa celo dlje, preden se zdrav noht v celoti obnovi in nadomesti okuženega. Ko začnete opažati zdravo rast nohta pri korenini nohta, to pomeni, da zdravljenje deluje. Pomembno je vztrajati pri zdravljenju toliko časa, dokler nov, zdrav noht popolnoma ne preraste okuženega območja. Po tem ko noht dokončno preraste je priporočljivo še vsaj 3-4 mesece uporabljati protiglivične pripravke, da preprečite morebitno ponovitev okužbe.

Kaj se lahko zgodi če glivic na nohtih ne zdravim?

Zdravljenje glivičnih okužb je obvezno. Tudi v primeru, da dolgoročni učinki zdravljenja pri vas niso kaj dosti opazni. Tako preprečujemo morebitno poslabšanje stanja ali prenos okužbe na druge dele telesa ali še huje, druge ljudi. Če glivične okužbe ne zdravimo / obvladujemo in napreduje v hujša stanja, obstaja tveganje, da se okužba razširi tudi v krvni obtok.

Glivice na nohtih lahko privedejo do razvoja celulitisa v spodnjem delu noge. Celulitis je vnetje podkožnega tkiva, lahko tudi dermisa, ki ga povzročajo bakterije Staphylococcus aureus. Znaki in simptomi vključujejo rdečino, oteklino, bolečino, vročino in utrujenost. Zdravljenje običajno vključuje peroralno jemanje antibiotikov. Pri približno 95% ljudi se stanje izboljša v 7 do 10 dneh zdravljenja. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo pa je zdravljenje nekoliko daljše in zahtevnejše.

Pri otrocih je manj verjetno, da bodo razvili glivične okužbe nohtov. So pa seveda bolj dovzetni, če se ukvarjajo s športom, kjer so prisiljeni nositi vlažno obutev in imajo veliko stika z javnimi površinami, kjer se lahko glivice zadržujejo (npr. blazine, bazeni, ipd.).

Če opazite kakršnekoli spremembe na otrokovem nohtu, upoštevajte naslednje korake:

 1. Obvezno obiščite zdravnika, nato pa redno otroka vozite k pedikerju.
 2. Poskrbite, da ima otrok suha stopala, sveže nogavice in dobro prezračene čevlje. Priporočamo uporabo naprav za razkuževanje in sušenje čevljev.
 3. Uporabljajte redno protiglivična sredstva.
 4. V javnih prostorih naj ima otrok svojo obutev, v katero se preobuje.
 5. Otrok naj sledi osnovnim pravilom higiene pri uporabi pedikerskega orodja, brisač, copatov, ipd.
zdravljenje glivic na nohtih

Zdravljenje glivic na nohtih

Za uspešno zdravljenje glivične okužbe obstaja več različnih metod. Spodaj bomo razbili nekatere mite in pojasnili, kateri pristopi so dejansko učinkoviti in kateri ne.

Pomembno je vedeti, da je odpravljanje glivic na nohtih izjemno zahtevno. Lahko se tudi zgodi, da noht po okužbi nikoli ne bo enak kot prej, kljub temu da je ozdravljen. Raziskave kažejo, da ima kombinirano zdravljenje večjo uspešnost pri odpravljanju glivičnih okužb kot le ena sama metoda. Zato poudarjamo, da je za učinkovito zdravljenje glivic na nohtih priporočljivo uporabljati vsaj dve različni metodi hkrati.

Protiglivične tablete

Izbira zdravila je ključna pri zdravljenju glivičnih okužb. Dermatologi običajno predpišejo zdravljenje na recept, kar vključuje jemanje protiglivičnih tablet. To zdravljenje zahteva večtedensko, lahko tudi večmesečno jemanje tablet, s premori. Omenjene tablete niso na voljo brez recepta, ker imajo lahko resne stranske učinke in žal ne morejo biti dostopne vsem. Pred začetkom zdravljenja se zdravnik vedno pogovori s pacientom in oceni, ali je ta pristop primeren glede na posameznikovo zdravstveno stanje.

Pri tej metodi zdravljenja se popolna ozdravitev nohtov pojavi pri 60% do 80% posameznikov.

Protiglivične kreme

Zdravljenje s protiglivičnimi kremami običajno vključuje uporabo kreme, ki mehča nohtno površino s svojimi aktivnimi sestavinami. Nato s pomočjo lopatice postrgate glivice s površine nohta. Kremo nanesete čez noč, pri čemer je priporočljivo predel poviti s povoji, gazo ali obliži. Ta postopek ponavljate na približno dva tedna.

Pri tej metodi zdravljenja se popolna ozdravitev nohtov pojavi pri približno 50% posameznikov.

Protiglivični laki, spreji in tinkture

Zdravljenje s protiglivičnimi laki, spreji in tinkturami, je med ljudmi zelo razširjeno. Navadno se ti izdelki uporabljajo od 1-krat na dan do 1-krat na teden, odvisno od navodil proizvajalca. Pomembno je opozoriti, da ti izdelki delujejo predvsem kot preventiva za preprečevanje širjenja začetnih okužb in obvladovanje hujših primerov, ter kot dopolnilo drugim terapijam za zdravljenje glivic.

Učinkovitost zdravljenja okužb s temi izdelki je dokazana le pri 22% ljudi.

protiglivični laki, spreji in tinkture za zdravljenje glivic na nohtih

Medicinske pedikure in odstranitev nohta

Pri medicinskih pedikurah običajno poskušamo odstraniti vse sledi glivične okužbe s površine nohta in nohtne posteljice. To lahko vključuje striženje nohta do tam, kjer je odstopil ter brušenje zadebeljenih in krušljivih nohtov v tolikšnem obsegu kot so prisotne glivice,. Zaradi tega lahko noht po sanaciji nima normalne oblike, kar je ključnega pomena za dolgoročni uspeh zdravljenja. Pedikerka vam poda tudi nasvete za skrb glivične okužbe doma. Če redno obiskujete pedikerske storitve, bi moral noht sčasoma začeti zdravo preraščati.

Nohti pri glivični okužbi potrebujejo za popolno preraščanje nohta vsaj 6 do 18 mesecev, pri nekaterih posameznikih tudi več, odvisno od stopnje okužbe.

V skrajnih primerih vas lahko zdravnik napoti tudi na kirurško odstranitev nohta. Čeprav popolna odstranitev prizadetega nohta običajno ni nujna, se lahko priporoča, če je okužba huda ali boleča ter druge metode zdravljenja niso učinkovite. Ta postopek je lahko boleč in ne zagotavlja 100% uspeha. Poleg tega lahko traja tudi do enega leta ali še celo več, da zraste nov noht. Če je korenina nohta okužena, obstaja velika verjetnost, da bo tudi nov noht ponovno okužen. V takih primerih zdravniki pogosto predpišejo tablete za zdravljenje glivične okužbe ali pa uničijo korenino nohta s kislino, da ta ne zraste več nazaj.

Lasersko zdravljenje glivic

Lasersko odstranjevanje glivic na nohtih je ena najbolj učinkovitih metod za zdravljenje teh okužb. S pomočjo svetlobnih žarkov dosežemo nohtno posteljico, kjer uničimo glivice in preprečujemo njihovo razmnoževanje. To spodbudi prekrvavitev in pospeši rast zdravega nohta. Za popolno ozdravitev je potrebno 6 do 18 mesecev, saj se zdrav noht pokaže šele s postopno rastjo. Običajno noht na nogi zraste 2-3 mm na mesec, zato je učinkovitost laserskega zdravljenja vidna šele po približno 3 mesecih. Tretmaje je treba ponavljati na 4-6 tednov, ob tem pa je ključno izvajanje ustrezne medicinske pedikure, pri kateri se noht stanjša, skrajša in očisti, kar omogoča laserski terapiji, da je še bolj učinkovita.

Slabost laserskega zdravljenja je, da ga morate plačati sami, saj ga zdravstveno zavarovanje ne krije.

Priporočena storitev:
Lasersko odstranjevanje glivic

Eterično olje čajevca

Olje čajevca je eterično olje s protiglivičnimi in antiseptičnimi lastnostmi. Redna uporaba olja lahko pomaga odpraviti glivice na nohtih, vendar lahko traja nekaj časa, preden boste opazili izboljšanje. Namesto olja čajevca lahko uporabite tudi olje evkaliptusa, ki ima podobne lastnosti. Seveda pa je najbolje olje kombinirati s standardnimi zdravili za hitrejše rezultate.

Pri lokalni uporabi olja čajevca je treba paziti, da ga ne nanesete več kot tri kapljice neposredno na kožo in ga razredčite z nosilnim oljem. Pred uporabo olja čajevca naredite kožni test, da preverite morebitne alergijske reakcije. Občutljiva koža se lahko na olje odzove s suhostjo, srbenjem, rdečico ali pekočim občutkom.

Ne uživajte eteričnih olj, izogibajte se njegovi uporabi pri otrocih ter med nosečnostjo ali dojenjem. Za optimalno uporabo olja čajevca priporočamo redčenje v razmerju 1-2 kapljici čajevca na 12 kapljic nosilnega olja. Pazite, da je olje vedno 100 % čisto in ga shranjujte stran od svetlobe, vlage in ekstremnih temperatur, po potrebi ga lahko hranite v hladilniku.

eterično olje čajevca za zdravljenje glivic na nohtih

Jabolčni kis

Jabolčni kis je pogosto priporočen kot domače zdravilo za glivične okužbe nohtov. Kislina v kisu naj bi ustvarila okolje, ki ni prijazno glivam. Ljudje ga uporabljajo tako, da namočijo noge v mešanico kisa in tople vode v razmerju 1:1 ali pa ga neposredno aplicirajo na prizadeto območje.

Vseeno pa je malo znanstvenih dokazov, ki bi podpirali učinkovitost kisa pri zdravljenju glivičnih okužb. Za uspešno zdravljenje glivičnih okužb nohtov je običajno potrebno dolgoročno in dosledno zdravljenje, vključno z uporabo predpisanih zdravil ali medicinskih pedikur.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je še eno “domače” zdravilo, ki se včasih uporablja za zdravljenje glivičnih okužb nohtov. Znano je po svojih protivnetnih in protimikrobnih lastnostih, zaradi katerih nekateri verjamejo, da lahko pomaga tudi pri glivicah.

Kljub temu, podobno kot pri drugih domačih zdravilih, je malo znanstvenih dokazov, ki bi podpirali njegovo učinkovitost pri zdravljenju glivičnih okužb nohtov.

Uporaba belila (natrijev hipoklorit) dejansko lahko poslabša stanje glivic na nohtih in poveča tveganje za druge okužbe. Belilo lahko poškoduje kožo in nohte, kar ustvari možnost, da oportunistične glivice prodrejo skozi poškodovano kožo ali noht ter povzročijo glivično okužbo ali pa še kaj hujšega.

Nikoli ne nanašajte koncentriranega (nerazredčenega) belila neposredno na kožo, saj lahko povzroči bolečo kemično opeklino, ki zahteva zdravniško pomoč.

Belilo je primerno za pranje obutve, nogavic ali perila, vendar je bolje, da se uporablja za čiščenje površin, kot so ploščice, kopalne preproge ali tla.

Ognjičeva krema in smrekovo mazilo

Ognjičeva krema in smrekovo mazilo sta znana po svojih protivnetnih in zdravilnih lastnostih ter se pogosto uporabljata za nego kože, še posebej pri ljudeh, ki prisegajo na domače izdelke. Kljub temu pa ni dovolj znanstvenih dokazov, ki bi neposredno potrdili njuno učinkovitost.

Nekateri posamezniki sicer poročajo o uporabi ognjičeve kreme ali smrekovega mazila za lajšanje simptomov glivičnih okužb nohtov, kot so srbenje, draženje in rdečina.

jabolčni kis, soda bikarbona, ognjičeva krema in smrekovo mazilo za glivice na nohtih

Ali se lahko glivice na nohtih ponovijo?

Ponovna pojava glivične okužbe nohtov je žal pogosta. Čeprav se zdi, da je okužba ozdravljena, lahko glivice preživijo v sporah in se razmnožijo, ko so pogoji za življenje ponovno ugodni. Obstajajo dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za ponovno okužbo:

Glivice so pristone povsod in lahko preživijo na različnih površinah. Če se zopet izpostavimo istim virom okužbe, kot so javni bazeni, tuši ali skupna obutev, je ponovitev okužbe neizogibna.

Nepopolno ali neustrezno zdravljenje lahko povzroči, da se glivična okužba nohtov ne izkorenini popolnoma.

Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom so bolj dovzetni za glivične okužbe, še posebej ljudje s sladkorno boleznijo. Če je imunski sistem oslabljen zaradi bolezni, zdravil ali drugih dejavnikov, je tveganje za ponovitev okužbe večje.

Neustrezna higiena stopal lahko poveča tveganje za ponovitev glivične okužbe nohtov. Pod to spada nepravilno sušenje stopal, nošenje vlažnih čevljev in nogavic ter uporaba skupne obutve.

Nekateri ljudje so genetsko bolj nagnjeni k ponovitvam glivičnih okužb nohtov.

Preventivni ukrepi za preprečevanje glivične okužbe nohtov

Ne glede na to, ali se odločite za zdravljenje ali ne, je pomembno upoštevati osnovna pravila higiene, da preprečite poslabšanje stanja ali širjenje okužbe na druge dele telesa. S preprostimi spremembami v življenjskem slogu lahko preprečite glivično okužbo nohtov:

 • Redno umivajte in dobro osušite roke in noge.
 • Nosite kakovostno obutev iz naravnih materialov in čiste bombažne nogavice, ki jih je mogoče prati pri visoki temperaturi.
 • Redno strižite nohte, ne delite orodja z drugimi in ustrezno razkužujte orodje.
 • Zamenjajte ali razkužite staro obutev, ki bi lahko bila okužena.
 • Zdravite simptome atletskega stopala, da preprečite širjenje okužbe na nohte.
 • Redno perite brisače na višjih temperaturah in jih ne delite z drugimi.
 • Ne hodite bosi po javnih površinah kot so bazeni, prhe in garderobe.

Zdravljenje glivic je stoodstotno uspešno pri 60 do 80% posameznikov, ki se borijo z glivično okužbo.

Kam na pedikerske storitve

Sterilizacija in ustrezno razkuževanje opreme v kozmetičnih salonih sta ključnega pomena za preprečevanje širjenja glivičnih okužb nohtov in drugih bolezni. Glivice se lahko prenašajo preko kontaminirane opreme in površin, zato je nujno, da zaposleni upoštevajo visoke standarde higiene in sterilizacije, še posebej pri storitvah, kot so manikura in pedikura, kjer je stik s strankinimi nohti neposreden.

Če želite biti prepričani, da je orodje sterilizirano, lahko vašo pedikerko prosite, naj pred vami odpre nov steriliziran paket orodja, ki ga bo nato uporabila na vas. To pri nas ni vprašanje!

ustrezna skrb za nohte za preprečitev pojava glivic na nohtih

Zaključek

Glivična okužba nohtov je pogosta in trdovratna težava, ki prizadene veliko ljudi po vsem svetu. Glivice uspevajo v toplih, vlažnih okoljih in lahko povzročijo kar precejšnje spremembe nohtov, kar povzroča nelagodje in sramoto ljudem. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje širjenja okužbe ter preprečevanje nadaljnjih poškodb.

Razumevanje dejavnikov tveganja, simptomov in možnosti zdravljenja je bistveno za učinkovito obvladovanje glivične okužbe nohtov. Od zdravil na recept in lokalnih terapij do laserske terapije in domačih zdravil obstajajo različni pristopi. Kljub temu je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom in določite najprimernejši načrt zdravljenja glede na posamezne potrebe in okoliščine.

Ne pozabite, da lahko hitro ukrepanje pri glivični okužbi nohtov ne le zmanjša čas zdravljenja, ampak tudi prepreči morebitne zaplete in nelagodje, povezano z okužbo. Zato ne oklevajte in poiščite ustrezno zdravljenje, da bodo vaši nohti zdravi in lepi.

Pogosto zastavljena vprašanja

Stres negativno vpliva na krvni obtok, kar poveča dovzetnost nohtov za glivične okužbe. Slaba cirkulacija omeji dostop hranil in kisika, ki ju nohti potrebujejo za rast, kar ustvarja idealno okolje za razvoj glivic. Poleg tega se v telesu sprožijo tudi hormonske spremembe, ki imajo negativen vpliv na rast in zdravje nohtov.

Stres posledično slabša tudi naš imunski sistem, ki pa je ključen pri obrambi proti glivicam. Zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za svoj imunski sistem z zadostnim spanjem, redno telesno vadbo ter zmanjšanjem izpostavljenosti stresu.

Atletsko stopalo je glivična okužba, ki se pojavi na stopalih, še posebej pa se rada pojavlja med prsti. Ime izhaja iz pogostih primerov okužbe pri športnikih, zaradi stalne izpostavljenosti vlage in toplote v čevljih. Glivična okužba običajno povzroči srbenje, rdečino, luščenje kože in bolečino.

Nanašanje permanentnega laka, gela ali pa katere druge mase na noht, ki je okužen, ni priporočljivo. Permanentni lak ustvari tesno zaprto in vlažno okolje pod nohtom, kar lahko še dodatno poslabša glivično okužbo.

Šele ko se okužba pozdravi, lahko razmislite o uporabi permanentnega laka ali drugih kozmetičnih izdelkov za nohte, vendar je še vedno pomembno, da ohranite dobro higieno nohtov in tako preprečite morebitno ponovitev okužbe.

Pri starejših ljudeh je glivična okužba pogostejši pojav, a niso vsi zadebeljeni nohti nujno glivični. Moramo vedeti, da k glivicam prispeva več dejavnikov. Slabši imunski sistem in cirkulacija krvi, suha koža, dehidracija, pogosta uporaba antiobiotikov ter najpogostejši – diabetes, ki z njegovo visoko ravnijo sladkorja v krvi spremeni okolje kože in sluznic, kar še dodatno spodbuja rast glivic.

Da bi zmanjšali tveganje za glivične okužbe, je ključnega pomena, da starejši ohranjajo dobro higieno in skrbijo za svoje zdravje.